Yleinen Urjalan Ylläpito

Kutsumattomat vieraat kuriin

Urjalassa on viime aikoina käynyt huomattavan paljon kutsumattomia kesävieraita. He ovat huimasti ikävämpiä kuin tavalliset vieraat, sillä he liikkuvat öisin, he eivät halua seurustella kenenkään kanssa ja heidän matkaansa lähtee luvatta kaikenlaista arvokasta tavaraa.

Urjalassa on viime aikoina käynyt huomattavan paljon kutsumattomia kesävieraita. He ovat huimasti ikävämpiä kuin tavalliset vieraat, sillä he liikkuvat öisin, he eivät halua seurustella kenenkään kanssa ja heidän matkaansa lähtee luvatta kaikenlaista arvokasta tavaraa.

Yrittäjät ovat nyt kyllästyneet näihin vieraisiin, ja toimiin on jo ryhdytty. Koska poliisia ei paikkakunnalla näy riittävästi, partioivat yrittäjät itse öisin. Tarkoituksena on tehdä havaintoja öisistä kulkijoista ja etenkin viestittää, että pitäjässä ollaan hereillä. Poliisi hälytetään paikalle tarpeen tullen.

Kesäaikaan moni lähtee retkille ja matkoille ja jättää kotinsa ja tiluksensa vaille valvontaa. Maaseudun vanha tapa jättää ovet lukitsematta ei ole enää tänä päivänä suositeltava, sillä kuka uskoo ilman murtojälkiä, että moottorisaha on viety ja muutkin työkalut näyttävät kadonneen.

Sen lisäksi, että laittaa lähtiessään ovet kunnolla säppiin, kannattaa mainita naapurille, että koti jää tyhjäksi. Ei ole pahitteeksi pyytää naapuria katsomaan omaisuuden perään sen lisäksi, että tämä voi kastella kukat ja tyhjentää postilaatikon. Samalla tulevat naapuruussuhteet hoidettua ja reissusta palatessa voi tuoda ystävälliselle naapurille mukavia tuliaisia vaivan palkaksi.

Omaisuus on tietysti tyystin eri asia kuin henki ja terveys, mutta kyllä omaisuudenkin menettäminen ja tärveltyminen ottaa päästä.

On sääli, jos tästäkin maasta tulee sellainen paikka, jossa mikään tavara ei säily paikoillaan ilman kettinkejä ja raskaita lukkoja. Siihen suuntaan ollaan kuitenkin menossa hyvää vauhtia.

Yhtä sääli on se, että meidän täytyy yhä enenevässä määrin vahtia toinen toisiamme vain siksi, että melkein kuka tahansa voi osoittautua varkaaksi tai ainakin näpistelijäksi, joka kahmii tilaisuuden tullen vaikka lasten karkit omaan taskuunsa.

Minna Mäkelä
minna.makela@urjalansanomat.fi