Yleinen Urjalan Ylläpito

Alkamassa on mielenkiintoinen kesä

Kesästä on tulossa näillä näkymin mielenkiintoinen ja vaihteleva. Pitkin kesää luvassa on runsaasti toimintaa ja isoja päätöksiä. Urjala ja Akaa hiljenevät hetkeksi muun maan tavoin heinäkuussa, mutta siitä huolimatta kuntaelämässä, kuten myös seurakunnassa tapahtuu koko ajan.

Kesästä on tulossa näillä näkymin mielenkiintoinen ja vaihteleva. Pitkin kesää luvassa on runsaasti toimintaa ja isoja päätöksiä. Urjala ja Akaa hiljenevät hetkeksi muun maan tavoin heinäkuussa, mutta siitä huolimatta kuntaelämässä, kuten myös seurakunnassa tapahtuu koko ajan.

Urjalassa alkaa uuden yhtenäiskoulun rakentaminen. Huimin hanke koko kunnan historiassa. Samaan aikaan korjataan vanhaa, jotta se voisi palvella edes jollakin tavalla siihen saakka, kunnes koululaiset ja kaikki muu kouluväki pääsevät siirtymään vuodenvaihteessa 2016–2017 uusiin tiloihin. Huhdin koulun korjauksia vauhdittavat aluehallintoviraston uhkailut.

Seurakunnassa on päätöksenteon paikka. Valtuutettujen on otettava viimeistään loppukesästä kanta siihen, mitä tehdään seurakuntatalolle. Sitäkin vaivaavat sisäilmaongelmat, joista eroon pääsee vain mittavalla remontilla tai rakentamalla vanhan tilalle uutta. Rahanmenoa on luvassa, oli päätös millainen tahansa.

Myös seurakunnan toimiin, tai pikemminkin pitkään jatkuneeseen toimettomuuteen, on kantaa ottanut aluehallintovirasto. Isoveli valvoo.

Tärkeintä näissä ratkaisuissa on tietysti turvata ihmisten terveys. Sillä ei pidä leikitellä. Terveyden menettäminen ei ole pelkkä yksilön ongelma, vaan se käy kalliiksi koko yhteiskunnalle.

Vielä tässä kuussa Akaassakin ollaan vaikeiden päätösten edessä. Talous ui syvällä. Kaupungissa ei haluta nostaa veroprosenttia, sillä kova prosentti saattaa jossain kohdin sammuttaa semimaalle muuttamaan pyrkivien innon niin, ettei väkiluku kasva, vaan pikemminkin laskee.

Akaassa peräänkuulutetaan tahtoa ajaa yhteistä etua. Kaupungin edun ajaminen tarkoittaa sitä, että leikkaukset tavoittavat kuntalaiset kautta linjan. Luvassa on luultavasti runsaasti hampaiden kiristelyä, mutta velkaakaan ei voi määrättömästi ottaa.

Velanoton torppaamiseen tähtäävät myös maan uuden hallituksen toimet. Vyön kiristäminen on edessä kaikilla, jotka kutakuinkin tavanomaista elämää elävät.

Siihen tavanomaiseen elämään kuuluu kesäloma. Tämän lehden välissä on jälleen kesäkalenteri, josta voi vilkuilla menovinkkejä lomansa tai muun vapaansa iloksi. Tapahtumia on taas niin paljon, että ainakaan tapahtumaköyhyydestä ei Urjalaa voi mitenkään syyttää.

Kesäkivaa on eri puolilla pitäjää. Halutessaan naapurikyliin voi tutustua tapahtumien varjolla, ellei oman kylän ulkopuolelle rohkene muuten mennä.

Antoisaa ja vilkasta kesää kaikille!

Minna Mäkelä
minna.makela@urjalansanomat.fi