Yleinen Urjalan Ylläpito

Onnea, menestystä ja vaikutusvaltaa

Näinä päivinä ruusut kulkevat kädestä toiseen. Ylihuomenna on valkolakkien päivä, ja kevään päätteeksi monet nuoret valmistuvat myös ammattiin. Sitä ei sovi unohtaa, vaikka valkolakkeja perinteiseen tapaan juhlitaan aina jostain syystä kaikkein näyttävimmin.

Näinä päivinä ruusut kulkevat kädestä toiseen. Ylihuomenna on valkolakkien päivä, ja kevään päätteeksi monet nuoret valmistuvat myös ammattiin. Sitä ei sovi unohtaa, vaikka valkolakkeja perinteiseen tapaan juhlitaan aina jostain syystä kaikkein näyttävimmin.

Valkolakki on yhden ajanjakson loppu ja uuden ajan alku. Uuden ajan joskus päättyessä edessä on toivottavasti työelämä, mieluinen ammatti.

Lukiota pidetään tavallisesti hyvänä paikkana pohtia tulevaa, mikäli nuorella ei ole sopivasta ammatista vielä selkeää mielikuvaa. Lukiosta itsensä löytävät ne, joiden tavoitteena on jatkaa opiskelua korkeakoulussa.

Yläkoulun jälkeen ammattiopintoihin pyrkivät yleensä ne, joille oma ala on harvinaisen selvä tai ne, joille lukuaineisiin painottuva opiskelu ei ole ominta tekemistä.

Valitsee nuori sitten miten tahansa, pääasia on, että valinta on hänen omansa ja valinnan on tarkoitus johtaa itselle hyvään elämään.

Hyvä elämä merkitsee eri ihmisille erilaisia asioita, ja hyvä niin. Merkityksellistä tekemistä maailmassa riittää jokaiselle, vaikka joskus heikkoina hetkinä ihmisillä on taipumus kuvitella, että niin ei olisi.

Hyvä elämä on paljon muutakin kuin pelkkää opiskelua ja työtä, vaikka niistä elämään muodostuu yleensä tukeva runko, jonka ympärille kaikki muu hyvä kietoutuu.

Niiden, joille oman tien löytäminen on hankalampaa kuin toisille, kannattaa muistaa, että suunta kyllä löytyy, vaikka ovi jatko-opiskelupaikkaan ei heti avautuisikaan. Sitkeys tavallisesti palkitaan tai sitten matkan varrella löytyy jotain muuta, josta ei ole välttämättä osannut edes uneksia. Suuntaa saa vaihtaa.

Nyt on kuitenkin aika juhlia. Ottaa ilo irti saavutuksistaan. Juhlan jälkeen ovat edessä uudet koitokset ja irtaantuminen kotoa, elleivät opinnot ole jo vieneet toisiin maisemiin.

Itsenäistyminen vanhempien helmoista voi hirvittää, mutta samalla se on yksi nuoren elämän hienoimmista hetkistä. Muutto pois kotoa tekee nuoresta aikuisen, joka viimeistään nyt huolehtii itse asioistaan ja vastaa omista tekemisistään.

Jos eväät lähdön hetkellä ovat kunnossa, edessä ei voi juuri muuta häämöttää kuin se hyvä ja itsenäinen elämä.

Onnea, menestystä ja vaikutusvaltaa kaikille valmistuville!

Minna Mäkelä
minna.makela@urjalansanomat.fi