Yleinen (muokattu 18.9.2020) Urjalan Ylläpito

Leena Järvenpään kiiltokuvakokoelma on mittava

Minna Mäkelä
Urjalassa Halkivahan kylässä syntynyt Leena Järvenpää, Nummela tyttönimeltään, jäi koukkuun muistovärssyihin ja kiiltokuviin, kun hänen kolmesta tyttärestään ensimmäinen syntyi, ja äiti halusi koota lapselleen muistoksi värssykirjan.

Viulua soittava enkeli on Leena Järvenpään kokoelmasta.

Minna Mäkelä
Urjalassa Halkivahan kylässä syntynyt Leena Järvenpää, Nummela tyttönimeltään, jäi koukkuun muistovärssyihin ja kiiltokuviin, kun hänen kolmesta tyttärestään ensimmäinen syntyi, ja äiti halusi koota lapselleen muistoksi värssykirjan.

Keräilyharrastus on vienyt Leena Järvenpään sittemmin muun muassa stipendin turvin Tukholmaan tutkimaan sikäläisiä värssyjä mikrofilmeiltä. Ajan myötä on selvinnyt, miten erilaisissa kulttuureissa muistovärssyt ovat sisällöltään hyvin samankaltaisia. Niissä käsitellään kaikkea mahdollista rakkaudesta suruun ja iloon ja kuolemaan saakka – oli kieli sitten mikä tahansa.

Kiiltokuvissa häntä kiinnostavat ainoastaan ennen 1930-lukua painetut, sillä sen jälkeen painotyö ei ole ollut enää vanhemman ajan veroista.

Leena Järvenpään kokoelmassa vanhimmat kiiltokuvat ovat 1800-luvulta.

Lue lisää 29.4.2015 Urjalan Sanomista