Yleinen Urjalan Ylläpito

Nuoruus ja kokemus kohtaavat eduskunnassa

Eduskuntavaalit, joita moni piti jännittävimpinä miesmuistiin, on käyty. Lopputulos oli silti pitkälti etukäteisarvoiden mukainen. Yllättävintä taisi lopulta olla vihreiden menestys, kun he petrasivat asemaansa eduskunnassa viidellä lisäpaikalla.

Eduskuntavaalit, joita moni piti jännittävimpinä miesmuistiin, on käyty. Lopputulos oli silti pitkälti etukäteisarvoiden mukainen. Yllättävintä taisi lopulta olla vihreiden menestys, kun he petrasivat asemaansa eduskunnassa viidellä lisäpaikalla.

Päällimmäisiä ajatuksia vaalien jälkeen on se, että nyt eduskuntaan raivasi tiensä huomattavan monta alle 30-vuotiasta. Luvassa on siis toivottavasti raikkaita näkemyksiä ja nuoruuden intoa tarttua niihin asioihin, joita aidosti haluaa ajaa.

Toisaalta eduskuntaan palaa useita vanhoja konkareita, jotka ovat välillä viettäneet hiljaiseloa politiikasta.

Eduskunta lienee ensikertalaiselle sellainen kokemus, jonka sisäistämiseen menee huomattavan paljon aikaa. Sinä aikana, kun untuvikot totuttelevat uusiin kuvioihin, konkarit pyörittävät käytännön arkea.

Eduskunnan kuopus tulee Pirkanmaalta. Vain 24-vuotias Ilmari Nurminen Sastamalasta pääsi läpi korostamalla muun muassa omaishoitajien aseman tärkeyttä ja turvaamista. Ei ehkä ihan tavanomaisimpia teemoja nuorelta mieheltä.

Nuoremman polven ehdokkaiden läpimenoa huomattavilla äänisaalilla on jo ehditty selittää sillä, että nuoremmat äänestäjät ovat olleet ahkerasti vaalikoneiden äärellä. Näin varmaan on, vaikka vaalikoneiden antamat tulokset eivät läheskään aina ole tuntuneet keski-ikäisen äänestäjän mielestä ihan järkeviltä.

Kasvokkain kohtaamisella on edelleen valtava merkitys äänestäjälle, joka voi esittää kysymyksiä ja kuulla omin korvin spontaanit vastaukset, joita ehdokas ei ehdi hioa ihan loppuun saakka. Kasvokkain persoonat tulevat esiin parhaiten.

Päätyi äänestäjä valintaansa sitten mitä tietä tahansa, tärkeää on, että äänensä on antanut. Äänestämättä jätti näissäkin vaaleissa huomattava joukko suomalaisia, melkein kolmannes. Urjalassa vieläkin useampi – taas kerran. Näin siitä huolimatta, että vaaleja rummutettiin kaikissa medioissa aamusta iltaan, ja ehdokkaat kiersivät turuilta toreille.
Ennen vaaleja julkisuudessa kuultiin myös kommentteja, että on parempi olla äänestämättä, ellei todellakaan tiedä, ketä äänestäisi.

Näin ilmeisesti ajatteli ainakin osa niistä, jotka eivät äänestäneet. Tai sitten he olivat vain välinpitämättömiä sen suhteen, mitä tässä yhteiskunnassa tapahtuu.

Elämä ei pääty vaaleihin. Jos oma ehdokas on päässyt eduskuntaan, häneen voi ja saa ottaa seuraavan neljän vuoden aikana yhteyttä ja keskustella asioista, joita ajamaan ehdokkaansa on valinnut.

Ellei ole äänestänyt, mahdollisuus ottaa yhteyttä keneen tahansa kansanedustajaan on silti olemassa, jos kiinnostus yhteisiin asioihin herää.

Kynnys ottaa yhteyttä päättäjiin on Suomessa matala. Kansanedustajat ovat meistä vain sähköpostiviestin päässä.

Minna Mäkelä
minna.makela@urjalansanomat.fi