Yleinen Urjalan Ylläpito

Sarjanvaihtoa kahdella rintamalla

Valtuustolle esiteltiin tiistaina Urjalan viime vuoden tilinpäätöstä. Kertomus oli mieleistä, kun ylijäämää kertyi budjetoidun päälle yli miljoona euroa.

Valtuustolle esiteltiin tiistaina Urjalan viime vuoden tilinpäätöstä. Kertomus oli mieleistä, kun ylijäämää kertyi budjetoidun päälle yli miljoona euroa.

Tähän löytyy monia syitä, kaikkien hallintokuntien säästöt, joilla budjetoidut toimintamenot alitettiin ja rahaa jäi näin kassaan. Iso menoerä, terveydenhuolto, sujui sekin melko nuukasti.

Viikko sitten kunnanjohtaja kertoi lehdessä kuntatalouden ennustamisen ja toimenpiteiden suunnittelun vaikeudesta. Pieleen menee helposti, varsinkin kun kaikki ei ole päättäjien saati virkamiesten omissa käsissä.

Vuoden 2012 lopussa Urjalan alijäämä oli edellisiltä vuosilta 3,18 miljoonaa euroa ja vuoden 2013 budjetointivaiheessa sen arveltiin lisääntyvän tuona vuonna noin 1,3 miljoonalla eurolla. Urjalan olisi tuolloin hätyytellyt jo kriisikuntamääritelmää ja lainan määräksi vuonna 2015 veikkailtiin tuolloin, joulun alla 2012, noin 2 700 euroa kuntalaista kohden.

Pieleen meni siis taas, onneksi. Alijäämää oli viime vuoden lopussa noin 700 000 euroa ja lainaa 942 euroa per kuntalainen. Mukana on vuonna 2013 valtion harkinnanvaraista avustusta sekä verotulojen jaksotuksen muutosta. Viime vuonna purivat kunnan omat säästöt ja tehostaminen, sekä lisäksi hieman ennakoitua parempi verokertymä.

Talousjohtaja innostuu maalailemaan jopa alijäämän kattamista kokonaan kuluvana vuonna. Se vaatisi kuitenkin samanlaiset tulokset säästökuurista sekä mielellään lisää positiivisia kertaeriä tilinpäätöstä pönkittämään. Edellisiä vuosia ryyditti lisäksi veroäyrin korotus, kuluvalle vuodelle sitä ei tehty.

Urjala on kuitenkin vaihtanut sarjaa, lähes holhoukseen valmiista käpykylästä huomattavasti vakavaraisempaan ja kasvuhakuisempaan joukkoon. Vaikkei tulevat tilinpäätökset yhtä makeita olisikaan, suunta on varsin oikea. Yhtenäiskoulu nostaa velkataakkaa, mutta on pitkän päälle taloudellisesti kestävin kouluratkaisu.

Kunhan vaan riittää koululaisia. Viime vuosi siirsi Urjalan myös toisessa sarjassa eri kastiin, yli 5 000 asukkaan kunnista seuraavaan luokkaan alaspäin. 120 asukkaan väheneminen vuoden aikana on suurin pudotus 25 vuoteen. Kymmenessä vuodessa väki on vähentynyt yli 500 hengellä, joka sekin tahti on ollut selvästi ennusteita rajumpaa.

Toki kulutkin pienenevät, mutta verokertymä väistämättä kutistuu maksajien vähetessä.Isot kaupungit ovat pahimmoilleen sen verran kaukana, että rakentamatonta maata löytyy vielä välistä liikaa jotta pendelöijiä asettuisi suuremmin joukoin Urjalaan. Työpaikkojen väheneminen ajaa nuoret maailmalle jäädäkseen ja

Oikeita asioita kuitenkin on tehty ja ollaan tekemässä. Kouluratkaisu nostaa kunnan imagoa lapsiperheiden silmissä ja tuottaa varmasti positiivista pöhinää. Kiisteltyjenkin teollisuusalueiden rakentamiset ovat merkki elämästä ja eteenpäin pyrkimisestä. Tärkeimpänä talouden ryhtiliike korjaa nopeasti kunnan statusta yrityspaikka- ja muuttajamarkkinoilla, kunhan asioita myös tuodaan esille.

Valitaan kahdesta uudesta sijoituksesta se parempi, kun kerrotaan mistä ollaan kotoisin.

Olli Ristimäki
olli.ristimaki@urjalansanomat.fi