Yleinen Urjalan Ylläpito

Pimeä tunti antaa tilaa rauhoittumiselle

 

Maailman luonnonsäätiö WWF järjestää jälleen lauantaina maailman suurimman ilmastotapahtuman, johon kuka tahansa voi osallistua helposti missä päin maailmaa tahansa. Earth Hour yhdistää parhaimmillaan miljardit ihmiset symboliseen eleeseen ympäristön ja ilmaston puolesta. Suomessa turhat valot sammutetaan lauantaina kello 20.30 alkaen yhdeksi tunniksi.

Maailman luonnonsäätiö WWF järjestää jälleen lauantaina maailman suurimman ilmastotapahtuman, johon kuka tahansa voi osallistua helposti missä päin maailmaa tahansa. Earth Hour yhdistää parhaimmillaan miljardit ihmiset symboliseen eleeseen ympäristön ja ilmaston puolesta. Suomessa turhat valot sammutetaan lauantaina kello 20.30 alkaen yhdeksi tunniksi.

Tempaus ilmaston puolesta on paisunut vuosien mittaan huomattavaksi ilmiöksi. Ensimmäisen kerran Earth Hour järjestettiin Australian Sydneyssä kahdeksan vuotta sitten. Siihen otti osaa kaksi miljoonaa ihmistä. Viime vuonna tempaukseen osallistui yli kaksi miljardia ihmistä 162 maassa.

Pimeä tunti järjestettiin Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 2009. Viime vuosina siihen on osallistunut täälläkin kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Tänä vuonna tempauksen teemana on maailman suurin kynttiläillallinen. Ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä viidennes syntyy ruuasta.

Ruuan aiheuttamaa hiilidioksidikuormaa voi pienentää lisäämällä kasvisten syöntiä ja vähentämällä lihan kulutusta. Oma lukunsa on ruokahävikki. Sitä voi vähentää järkeistämällä kulutustottumuksiaan ja miettimällä jo ennen kauppaan menoa, mitä sieltä oikeasti pitää ostaa.

Maailman suurin kynttiläillallinen -teema ei ole ele vain ilmaston ja ympäristön hyväksi, vaan se tarjoaa mahdollisuuden yksin- tai yhdessäoloon toisten ihmisten kanssa ilman niitä härpäkkeitä, jotka tavallisesti kaiken aikaa surraavat ympärillämme. Kun sammuttaa valot, voi samalla sulkea myös puhelimen, tietokoneen ja television.

Nykyihmisen on ällistyttävän vaikeaa olla hiljaa mitään tekemättä. Pimeän tunnin aikana voi kokeilla, mitä kaikkea mieleen lauantai-iltana tulee, jos istuu yksin kotona ilman mitään virikkeitä. Tai miltä tuntuu istua iltaa ystävien kanssa kynttilänvalossa, kun kukaan ei vilkuile puhelinta.

Pimeä tunti vuodessa on pieni hetki. Jokainen voi tehdä siitä itselleen hiljentymisen hetken vaikka joka viikko.

On tervehdyttävää olla joskus hiljaa itsekseen omien ajatustensa kanssa. Kuunnella, mitä mieltä minä olen vai olenko mitään mieltä.

Pimeän tunnin voi käyttää myös menemällä ulos ihailemaan kevään fantastista tähtitaivasta, jos sää sen vain sallii.

Minna Mäkelä
minna.makela@urjalansanomat.fi