katupöly, pääkirjoitus, siitepölykausi (muokattu 7.12.2022) Urjalan Ylläpito

Katu- ja siitepöly itkettävät yhä aikaisemmin

Minna Mäkelä

Kevät on sen verran aikaisessa, että jo nyt ilmassa leijuu aika ajoin niin sankasti pölyä, että näkyvyys on vaarassa heikentyä. Kaupungeissa liikkeellä ovat katupölyä suitsimassa pesuautot, mutta Urjalassa odotetaan säänhaltijalta apua vesisateen muodossa. Sade sitoisi pölyn ja hiekotushiekka olisi helpompi saada pois kaduilta.

Katupöly muodostuu hiekasta, asvalttipölystä ja rengaskumista. Sekoitus on terveyshaitta erityisesti lapsille, allergisille ja astmaatikoille. Katupöly tunkee nenään, suuhun ja silmiin, pahimmillaan hieno pöly kulkeutuu keuhkoputkiin asti. Ei ole ihme, että itkettää, nenä vuotaa ja yskä kutittaa kurkkua.

Kun ulkoilma on ikävimmillään, kannattaa miettiä tosissaan hengitussuojaimen hankkimista, vaikka se kuinka saisi ihmisen tuntemaan itsensä lähinnä japanilaiseksi. Toinen vaihtoehto on pysyä sisällä, mutta kuinka moni voi niin tehdä.

Kun katujen pölinä aikanaan helpottaa, edessä on siitepölykausi, josta povataan tänä vuonna tosin helpompaa kuin viime vuonna. Syynä ennusteeseen on se, että koivun siitepölyä arvellaan olevan tänä keväänä vähemmän kuin viime vuonna.

Siitepölyallergian oireita ovat aivastelu, silmien, nenän ja korvien kutina sekä vesinuha. Oireet ovat ärsyttäviä itsessään, mutta ne aiheuttavat lisäksi väsymystä ja yleistä huonoa oloa.

Oireita helpottavat lääkkeet, joita saa ilman reseptiäkin. Niiden ohella kannattaa kokeilla nenän huuhtelemista lämpimällä suolavedellä nenäkannun avulla.

Kyllä, kuulostaa ensin alkuun inhalta, mutta toimii, sillä suolavesi huuhtoo mennessään pölyä ja limaa. Myös saunominen helpottaa allergisen kutiavaa oloa.

Allergia- ja astmaliitosta kerrotaan, että ilmastonmuutos saattaa muuttaa allergisten elämää nykyistä ikävämpään suuntaan, sillä kun ilmasto lämpenee, siitepölyä tuottavien kasvien kukintakausi aikaistuu ja pitenee. Samaan aikaan lääketiede kehittyy ja tuottaa uusia hoitomuotoja, joten ehkä tilanne pysyy jatkossakin tasapainossa, kunhan allerginen vain jaksaa hoitaa itseään tehokkaasti heti, kun pöly- ja siitepölypilvet ilmestyvät näköpiiriin.

Minna Mäkelä
minna.makela@urjalansanomat.fi