Yleinen Urjalan Ylläpito

Moni nuori on valinnan edessä

Näinä aikoina monessa kodissa mietitään nuoren valintoja. 9.-luokkalaisilla ja valkolakkia tavoittelevilla on aika päättää, missä oppilaitoksessa he aikovat syksyllä jatkaa. Nuorempien valinnoissa vastuu on vanhemmilla ja huoltajilla, mutta lukion lopettavat ovat jo aikuisia, jotka voivat päättää asioistaan kuten haluavat. Aikuisuus on kuitenkin niin tuore asia, että tukea ja apua abiturientitkin luultavasti kaipaavat valintoja tehdessään.

Näinä aikoina monessa kodissa mietitään nuoren valintoja. 9.-luokkalaisilla ja valkolakkia tavoittelevilla on aika päättää, missä oppilaitoksessa he aikovat syksyllä jatkaa. Nuorempien valinnoissa vastuu on vanhemmilla ja huoltajilla, mutta lukion lopettavat ovat jo aikuisia, jotka voivat päättää asioistaan kuten haluavat. Aikuisuus on kuitenkin niin tuore asia, että tukea ja apua abiturientitkin luultavasti kaipaavat valintoja tehdessään.

Urjalassa peruskoulunsa päättävistä yli puolet aikoo jatkaa oman paikkakunnan lukiossa, mikä on huomattavan suuri määrä. Reilusti yli 30 nuorta ikäluokasta jää Urjalaan kouluun.

Päätökseen vaikuttanee osaltaan mahdollisuus päästä ainakin vuodeksi opiskelemaan uuteen yhtenäiskouluun, jonka on määrä avata ovensa ensi vuoden päättyessä.

Suuri arvo on myös sillä, että kunta kustantaa lukiolaisten oppikirjoja ja laskimet sen lisäksi, että Urjalassa ipadiin pääsee kiinni kuukausimaksulla ilman yhdellä kertaa lankeavaa isoa laskua.

Opiskelun tukeminen asettaa nuoret yhtenäiselle viivalle, mikä ei ole vähäpätöinen asia.

Kuluvan kevään jälkeen moni nuorista muuttaa silti opintojen perässä myös muualle. Hekin tarvitsevat aikanaan tukea ison muutoksen edessä. Kotoa nuorena muuttaminen on aikuistumisen paikka, johon kaikki eivät vielä ihan 16-vuotiaana pysty. Siksikin on tärkeää, että paikkakunnalla on oma lukio, jossa jatkaa kasvamista ennen maailmalle lähtöä.

Teki nuori sitten millaisia ratkaisuja tahansa, ne saattavat matkan varrella muuttua tyystin toisenlaiseksi. Elämä kuljettaa moniin suuntiin, eikä aina ollenkaan sinne, minne on nuorena luullut kulkevansa ja päätyvänsä.

Valintaa tehdessä aikuinenkin kysyy tavallisesti itseltään, teenkö nyt oikein. Sitä ei kuitenkaan kukaan voi tietää.

Hyvästä itsetuntemuksesta ja itsetunnosta on tuolloin hyötyä. Kun tietää, kuka on ja mitä oikeasti sydämessään haluaa, on suuntaa helpompi muuttaa tarvittaessa, kuten niin monet muutkin joutuvat elämänsä aikana suuntaa muuttamaan.

Minna Mäkelä
minna.makela@urjalansanomat.fi