Yleinen Urjalan Ylläpito

Työttömyystilanne ei näytä kohenevan

Viimeisin työttömyystilasto on Urjalan osalta huomattavan synkkä. Jo joulukuun lopussa kunnassa hätyyteltiin 17 prosentin rajaa, mutta tammikuussa työttömyysaste heilahti 17,1 prosenttiin. Pirkanmaalla työttömyystilanne on Urjalaa kurjempi vain Tampereella.

Viimeisin työttömyystilasto on Urjalan osalta huomattavan synkkä. Jo joulukuun lopussa kunnassa hätyyteltiin 17 prosentin rajaa, mutta tammikuussa työttömyysaste heilahti 17,1 prosenttiin. Pirkanmaalla työttömyystilanne on Urjalaa kurjempi vain Tampereella.

Ainoa valopilkku muuten murheellisessa tilastossa on se, että alle 25-vuotiaita oli tammikuussa ilman työtä 40, kun heitä joulukuussa oli viisi enemmän. Muutamat nuoret ovat siis löytäneet työtä, elleivät sitten ole muuttaneet muualle kunnan vahvuudesta.

Urjalaa on kolhittu viime aikoina monin tavoin. Isot työllistäjät ovat siirtäneet toimintaansa paikkakunnalta pois, mikä näkyy nyt toden teolla.

Työttömyys ja sen mukanaan tuoma yleinen epävarmuus koettelevat pitäjää raskaasti. Kiinteistövälittäjät kertovat jo pitkään jatkuneesta hiljaiselosta ja hintojen laskusta, jolle ei edes vielä povata loppua. Kohteita tulee myyntiin harvakseltaan, eikä ostajiakaan jonossa ole.

Pienehköjä yrityksiä pannaan kiinni. Puskaradio kertoo, että niin kirkonkylästä kuin asemalta ovia aiotaan sulkea, ellei ole jo suljettu
.
Kierteen katkaisemiseksi tuntuu olevan vain vähän keinoja. Paikkakunnalle tarvitaan kipeästi uusia yrityksiä hyville tonteille valtaväylän viereen. Tyhjilleen jääviin liiketiloihinkin täytyy saada mitä pikimmin uusia tekijöitä.

Ja yhä enemmän kuntalaisten pitää kannattaa olemassa olevia yrityksiä ja käyttää niiden palveluja.

Kunnassa haetaan parhailllaan vuosien tauon jälkeen omaa elinkeinoasiamiestä, jonka on tarkoitus aloittaa työnsä elokuun alussa. Jos työtä muuten on kunnassa tarjolla vähänlaisesti, niin elinkeinoasiamiehelle sitä on tyrkyllä sitäkin enemmän.

Siksi onkin ensiarvoisen tärkeää, että paikan saa hakija, jolla on antaa Urjalalle monipuolista osaamista, jota hyödyntämällä kunnan imua voidaan jälleen kasvattaa mainiona maalaispitäjänä.

Minna Mäkelä
minna.makela@urjalansanomat.fi