Yleinen Urjalan Ylläpito

Loma kutsuu talven uuvuttamia virkistymään

Abiturientit ajelivat viime viikolla lukulomalle ja ensimmäiset koululaiset pääsivät melkein samoissa ovissa hiihtolomalle. Urjalassa ilo on edessä ensi viikolla. Samoihin aikoihin pyörivät työssä käyvien talvilomat. Moni jo pakkaa tavaroita lähteäkseen hetkeksi jonnekin pois.

Abiturientit ajelivat viime viikolla lukulomalle ja ensimmäiset koululaiset pääsivät melkein samoissa ovissa hiihtolomalle. Urjalassa ilo on edessä ensi viikolla. Samoihin aikoihin pyörivät työssä käyvien talvilomat. Moni jo pakkaa tavaroita lähteäkseen hetkeksi jonnekin pois.

Takana on käsittämättömän pitkältä tuntuva talvikausi, joka on koetellut huomattavan pimeinä päivinä. Aurinkoa ei ole juuri näkynyt. Valon puutteesta ovat kärsineet niin ihmiset kuin viherkasvit, joista iso osa on kuukahtanut lopullisesti kevättä odotellessa.

Parin päivän äkillinen lämmin jakso sai rännit laulamaan sulavasta vedestä ja ihmiset hymyilemään. Lämpö ja aurinko tuntuivat jonkinlaiselta ihmeeltä ankean ajan jälkeen.

Viimeinen talvikuukausi on jo pitkällä, mutta maaliskuussa voidaan vielä saada vaikka millaisia pakkasia ja lisää lunta, sillä ensimmäinen kevätkuukausi on tilastojen valossa Suomessa se kaikkein lumisin.

Loma tulee tässä tilanteessa tarpeeseen. Vaikka viikko on lyhyt aika, siitä ehtii nauttia monin tavoin. Nopeimmin opinnoista ja työstä pääsee irti lähtemällä muihin maisemiin. Kotona voi iloita talvesta ulkoilemalla tai käyttämällä pakkasta hyvänä tekosyynä pysyä sisällä viltin alla lukemassa kirjaa. Ihan kuinka itse kullekin parhaiten sopii.

Pääasia on, että lomalla toimii juuri niin kuin on itselle parhaaksi, muutenhan lomasta ei ole mitään iloa. Velvollisuudet kuuluvat arkeen, mutta lomalla niistä pääsee hetkeksi.

Moni lähtee lomamatkalle autolla. Tämän vuoden puolella on Pirkanmaalla sattunut useampi kuolemaan johtanut kolari. Niitä yhdistää ohittaminen.

Loman odotuksen innossa maltti kannattaa maantiellä pitää mielessä, niin holhoamiselta kuin siitä muistuttaminen tuntuukin.

Maantiellä hosuminen ei matkaa tavallisesti juuri jouduta. Yleensä ne, jotka ovat ajaneet jossain vaiheessa kovalla hopulla ohi hitaampien, ovat tuonnempana samoissa liikennevaloissa odottamassa seuraavaa vihreää aaltoa. Luultavasti hieman pinna piukemmalla kuin niillä, jotka olivat aiemmin jäädä ohittajan jalkoihin.

Minna Makela
minna.makela@urjalansanomat.fi