Yleinen Urjalan Ylläpito

Korjausvelan kerryttäminen on hölmöläisten touhua

Kun rakennusten kunnossapidosta laistetaan ja vain välttämättömistä korjauksista huolehditaan, syntyy korjausvelkaa. Harva se päivä tulee tietoa uusista kiinteistöistä, jotka ovat käytössä kuluneet sellaiseen jamaan, että aivan pienellä rahalla niitä ei enää saada kuntoon – jos saadaan ollenkaan.

Niin Urjalassa kuin Akaassa, mutta myös koko Suomessa kunnossapidon laiminlyönnit näkyvät. Monessa kohteessa sisäilma on sietämätöntä hengittää ja vesivahingot rappeuttavat rakenteita.

Sen lisäksi, että rakennukset ovat pilalla, vaarannetaan lukuisten ihmisten terveys. Ja terveydelle on vaikeampi panna hintalappua.

Rakennusteollisuus ry arvioi, että Suomessa rakennusten korjausvelka voi olla jopa kymmenesosa koko rakennuskannan arvosta. Lukua verrataan valtion menoihin viime vuonna. Välinpitämättämyys omaisuutta kohtaan on valtavissa mitoissa.

Jostain syystä kunnissa ja seurakunnissa ei ole pidetty rakennuksista riittävää huolta aikanaan. Kunnossapidosta tunnutaan lintsaavan samoin kuin toisesta hyvin arkisesta asiasta, eli siivouksesta.

Huolettomuuteen syyllistyvät myös aivan tavalliset kiinteistöjen ja asuntojen omistajat, jotka antavat rakennusten rappeutua rauhassa.

Asunto-osakeyhtiöissä asukkailta pitäisi aina kerätä puskurirahastoa tulevia huolto- ja kunnostustöitä varten. Asukkaita saattaa harmittaa, kun rahaa maksaa kuukausittain johonkin sellaiseen, joka ei samantein näy hyötynä omassa elämässä. Poru on kuitenkin suurempi, kun taloyhtiössä pitää alkaa remontoida urakalla, ja jos puskuria ei ole, pitää rahat lainata.

Pahimmillaan kiinteistö on sellaisessa tilassa, että sen arvoa ei pysty nostamaan millään korjaustöillä.

Myös omakotiasujien pitäisi olla ajoissa asialla, huolehtia talon kunnosta, sen toimivuudesta ja mukavuudesta. Hoidettu talo tekee paremmin kauppansa kuin ryytymään päästetty. Oikeita epäkohtia ei talon tai asunnon myyntihetkellä pysty piilottamamaan paraskaan pullantuoksuinen stailaaja.

Suunnitellulla silmälläpidolla pääsee vähemmillä vaurioilla ja ennen kaikkea säästää rahaa, mutta myös hermojaan.

Minna Mäkelä
minna.makela@urjalansanomat.fi