Yleinen Urjalan Ylläpito

Persoonalla on työnhaussa merkitystä

Halutaan palkata merkonomi tai reipas nuori mies. Vanha vitsi ei naurata, mutta siinä on totuuden siemen. Reippauskin voi sanana tietysti ärsyttää, vaikka se sisältää vain ajatuksen alttiudesta työntekoon, joka ei ole ollenkaan huono piirre ihmisessä. Työteliäs ihminen, joka haluaa oppia uutta on työyhteisössä yleensä kullanarvoinen.

Niin moni on nyt tyhjänpanttina työmarkkinoilla, että edes erinomainen tutkinto ja työkokemus eivät välttämättä takaa työpaikkaa. Kun jokaista avoinna olevaa, vähänkään varteen otettavaa paikkaa hakee kymmeniä ja kymmeniä toiveikkaita, pitää hakemuksen olla erityisen hyvä.

Hakemusten laatimiseen pitäisi opettaa jo nuoria, jotka ovat hakemassa ensimmäisiä kesätyöpaikkojaan. Paras hakemus on ytimekäs ja lyhyehkö, sillä työpaikoilla ei näinä päivinä ole yksinkertaisesti aikaa lukea pitkiä epistoloja. Hakemuksesta pitää käydä ilmi, mitä hakijalla on tarjota työnantajalle ja miksi juuri tämä hakija pitäisi kaikkien kymmenien joukosta kutsua haastatteluun.

Merkittävä seikka, joka hakijan pitäisi aina muistaa, on persoonallisuus. Itsestään ei kannata kuitenkaan tehdä supersankaria punaisissa kalsareissa ja sinisessä viitassa, jos oikeasti on enemmän itsekseen viihtyvä nörtti, joka kammoaa korkeita paikkoja.

Turha vaatimattomuuskaan ei ole silti vielä tähän päivään mennessä kaunistanut ketään.

Humoristisuus saattaa purra työnantajaan, tai sitten ei. Huumori on vaikea taiteenlaji, koska sitä on niin kovin moneen lähtöön. Se on työtä halajavan hyvä pitää mielessä.

Moni hakija luottaa nykyään valokuvan voimaan. Ei se pahasta ole, mutta valokuvan on syytä olla tarkka ja terävä. Teknisesti heikko kuva antaa huithapelin vaikutelman. Onkohan tämä ihminen ollenkaan tosissaan, kun hän lähettää ties missä napatun selfien.

Jos hakemuksesta huokuu terve realistisuus, on se pelkkää plussaa. Itseään ei pidä vähätellä sen enempää kuin ylettömästi ylistääkään.

Kun tietää omat taitonsa ja vahvuutensa, osaa etsiä juuri sitä työpaikkaa, jossa parhaimmillaan voi kukoistaa pitkäänkin. Sellainen ihminen on työyhteisössä tärkeä tekijä, joka pystyy antamaan arvoa myös työtovereilleen samalla, kun on hyvällä tavalla varma omasta merkityksestään työyhteisössä.

Minna Mäkelä
minna.makela@urjalansanomat.fi