Yleinen Urjalan Ylläpito

Nuutajärvellä on taas näytön paikka

 

Tuskin on mittava Hehkuva Nuutajärven lasikylä -hanke saatu päätökseen, kun lasikylä jälleen on tapetilla. Viime viikolla levisi tieto siitä, että Fiskars on pannut myyntiin kaikki lasikylässä omistamansa kiinteistöt. Lasikylässä vakuutetaan, että mikään ei muutu, vaikka seinät ovat kaupan. Elämä jatkuu entisellään uutta isäntää odotellessa.

Viimeisen parin vuoden aikana kylä sai pitkän hiljaiselon jälkeen nostetta, kun Nuutajärveä tuotiin puolen miljoonan euron voimalla takaisin maailmankartalle. Raha oli tarkoitettu nimenomaan markkinointiin ja tapahtumien järjestämiseen, siis aineettomaan hyvään.

Monesta suusta on tässäkin paikallislehdessä ajan mittaan kerrottu, että lasikylässä on saatu hankkeen aikana syntymään yhteishenki. Sen yhteishengen pitää kantaa nyt eteenpäin, kun hanketta ja sen vetäjää ei enää ole.

Nuutajärvellä on edelleen paljon annettavaa, vaikka lasin teollinen tuotanto on päättynyt ja raitti hiljentynyt.

Pirkanmaalla on virallisesti 91 valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä. Niiden joukossa on Nuutajärven lasitehtaan alue Urjalan kirkonmäen lisäksi.

Ainutlaatuisen miljöön lisäksi lasikylässä on huomattavan paljon erilaista osaamista. Paljon luovuutta.

Toivottavaa on, että lasikylän erityisen kokonaisuuden ostaa taho, joka näkee Nuutajärven mahdollisuudet koko Urjalaa hyödyttävänä matkailukohteena ja antaa siellä jo nyt toimivien ja sinne tulevaisuudessa toivottavasti asettuvien uusien ammattilaisten tehdä rauhassa, hyvissä olosuhteissa sitä työtä, jonka he parhaiten osaavat.

Toivottavaa on myös se, että jatkossa Designmuseo Nuutajärven nimeä kantava, uniikkia lasikokoelmaa esittelevä museo vetäisi kävijöitä nykyistä enemmän. Päämäärän saavuttamiseksi museo tarvitsee markkinointia, kuten edelleen koko kylä elääkseen.

Nuutajärven kiinteistöt kaipaavat myös kohennusta ja siihen tarvitaan jälleen rahaa. Rahaa maailmasta ei puutu, mutta löytyykö kylälle oma mesenaattinsa, joka ottaa kylän kaikinpuolisen hyvinvoinnin asiakseen.

Minna Mäkelä
minna.makela@urjalansanomat.fi