Yleinen Urjalan Ylläpito

Täydellistä elämää odotellessa

Joulun alla Helsingin hiippakunnan piispa Irja Askola muistutti, ettei joulun sanoma ole täydellisen joulun tavoittelu. Piispa peräänkuulutti armollisuutta itseä ja muita kohtaan, sillä korkealle asetetut odotukset harvoin täysin täyttyvät.

Joulun alla Helsingin hiippakunnan piispa Irja Askola muistutti, ettei joulun sanoma ole täydellisen joulun tavoittelu. Piispa peräänkuulutti armollisuutta itseä ja muita kohtaan, sillä korkealle asetetut odotukset harvoin täysin täyttyvät.

Piispan sanat eivät ole mitään menneen talven lumia, vaikka joulun varsinaiset pyhät ovat ohi, ja uusi vuosi päässyt käyntiin.

Moni lupasi taas uudenvuodenyönä yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista. Jostain syystä joulun hetkellisen rauhoittumisen jälkeen ihmisillä on kova tarve piiskata itseään ja luvata ties minkälaisia muutoksia parempaan päin.

Osa lupauksista täyttyy, osalle ihmisiä piukea itsekuri on helpompaa kuin toisille. Mutta läheskään kaikki lupaukset ja toiveet eivät tänäkään vuonna täyty. Silloin on osattava olla itselleen armollinen.

Tämän päivän työelämässä armollisuuden osoittaminen itselle on erityisen tärkeää, sillä tahti työpaikoilla on kova. Sama pätee opiskelussakin.

Myös niiden, joilla ei ole töitä, on osattava olla itselleen armollisia. Työttömyysluvut ovat Suomessa sillä tasolla, että ilman työtä on moni vailla omaa syytään. Itsensä ruoskimisesta ei silloin ole hyötyä – päinvastoin.

Viime vuonna ihmiset tuntuivat välittävän aiempaa enemmän muustakin kuin omasta navastaan. Monenlaista hyväntekeväisyyttä oli ilmassa jo ennen joulua. Matalasuhdanteessa yhteisvastuun tunne tavallisesti kasvaakin. Kun maailma kolhii, oivalletaan, että se voi kolhia muita ehkä vielä paljon pahemmin.

Empatiakyvyn kasvattaminen ei olekaan ollenkaan huono uudenvuodenlupaus. Sitä kannattaa tavoitella.

Erinomaista alkanutta uutta vuotta meille kaikille.

Minna Mäkelä
minna.makela@urjalansanomat.fi