Yleinen Urjalan Ylläpito

Joulu on täällä, ja myös verkossa

Joulun aikaan arkinen touhotus vaihtuu yhdessäoloon läheisten ihmisten kanssa. Sanomalehdet ja uutislähetyksetkin pitävät pientä joulutaukoa eikä joka tuutti huuda uutisia, enimmäkseen synkkiä, kaikkien silmiin ja korviin. Sosiaalinen media ja verkkomaailma ovat kuitenkin niin iso osa nykyihmisten elämää, ettei niistä hevin päästetä irti pyhinäkään. Lähetettävien joulukorttien määrä on vähentynyt miljoonilla viime vuosina, mutta samalla tekstiviesteillä, sähköposteilla ja sosiaalisen median viesteillä välitettävien joulutervehdysten määrä on kasvanut.

Monen mielestä tekstiviesti tai päivitys facebookissa ei silti voi ikinä korvata perinteistä joulukorttia ja sen välittämää tunnetta. Monet näistä ihmisistä, ja samalla monet muut, ovat varmasti myös sitä mieltä, ettei paperille painettua sanomalehteä voi korvata mikään sähköinen versio. Paikallislehtien lukijat ovat uskollisimpia paperilehtien suosijoita, mutta yhä useampi kaipaa siitäkin jo verkkoversiota. Viikottain ilmestyvä paperilehti onkin osin hieman vanhanaikanen väline muuten reaaliajassa kulkevassa elämänrytmissä, ollen toki myös tietyn pysyvyyden ja rauhallisemman elämänmenon viimeisiä linnakkeita.

Ihmiset haluavat tietää myös lähellä olevista asioista nopeammin, jakaa niitä useammin ja keskustella asioista tässä ja nyt. Urjalan Sanomien uusi verkkosivu tarjoaa siihen mahdollisuuden, kun tulevasta lehdestä pääsee maistelemaan pitkin viikkoa. Lisäksi kiinnostavat aiheet ja asiat pyritään kertomaan nopeasti ja taustoittamaan niitä lisää seuraavassa lehdessä, joka edelleen pysyy kattavimpana paikallispakettina.
Verkkojuttujen kommentointimahdollisuus tarjoaa lukijoille paikan keskustella aiheista niiden äärellä, ja toki artikkeleita voi jakaa myös muualle verkkoon. Viikon kysymys, vaihtuvat verkkokilpailut, asiointi verkkolomakkeilla ja omien kuvien välittäminen muiden nähtäville tuovat uusia mahdollisuuksia vaikuttaa lehteen ja osallistua sen syntymiseen.
Tämä toki sen lisäksi, että toimituksemme on edelleen vain soiton, sähköpostin tai poikkeamisen päässä.

Eikä tämä tähän lopu, vaan on vasta hyvä alku. Verkkosivujen tarjonnan kehittäminen jatkuu saman tien, ja lisäksi tilattava sähköinen versio lehdestä tulee saataville ensi vuoden puolella. Kaiken kaikkiaan lehti haluaa entistä lähemmäs lukijoitaan ja osaksi myös sitä elämänpiiriä ja yhteisöllisyyttä, jossa joulukortti sujahtaa vastaanottajalleen sähköisesti ja kiinnostavat jutut ovat tässä ja nyt, eivätkä ensi torstaina.
Auta sinäkin meitä tekemään se paremmin, ja anna palautetta. Sen lisäksi nauti joulun rauhasta arjen kiireen keskellä.

Rauhallista joulua kaikille Urjalan Sanomien lukijoille!

Olli Ristimäki
olli.ristimaki@urjalansanomat.fi