Yleinen Urjalan Ylläpito

Tehdyn työn ei pidä antaa valua hukkaan

Akaan vapaa-aikalautakunta käsittelee ensi viikolla Kylmäkosken Olkkarin tilannetta. Ajatuksena on, että kaupunki vuokraisi Olkkarin yläkerran kevätkaudeksi, ja sinä aikana tilan käyttäjiltä peritään käyttömaksua joko porrastettuna vuosimaksuna tai tilavuokrana käytön mukaan. Koko kylän olkkari -hanke päättyy vuoden lopussa. Lautakunnan esitys pitää sisällään myös mahdollisen jatkohankkeen selvittämisen kevään aikana.

Akaan vapaa-aikalautakunta käsittelee ensi viikolla Kylmäkosken Olkkarin tilannetta. Ajatuksena on, että kaupunki vuokraisi Olkkarin yläkerran kevätkaudeksi, ja sinä aikana tilan käyttäjiltä peritään käyttömaksua joko porrastettuna vuosimaksuna tai tilavuokrana käytön mukaan. Koko kylän olkkari -hanke päättyy vuoden lopussa. Lautakunnan esitys pitää sisällään myös mahdollisen jatkohankkeen selvittämisen kevään aikana.

Jos lautakunnassa esillä olevat näkemykset torpataan, Olkkarin ovet menevät kiinni, kun vuosi vaihtuu. Samalla valtava määrä talkootyötä ikään kuin mitätöityy. Olkkarin tila kunnostettiin aikanaan yhteisvoimin. Yläkerrassa ovat sittemmin kokoontuneet lukuisat yhdistykset, ja siellä on pidetty niin lastenkutsuja kuin perhejuhlia.
Alakerta toimii nuorisotilana eikä sitä ainakaan tässä vaiheessa uhkaa mikään, sillä kaupunki on sen tähän tarkoitukseen jo vuokrannut.
Olkkaria on käyttänyt myös seurakunta. Olkkarilla viime kuussa pidetyssä yleisötilaisuudessa kävi hieman yllättävästikin ilmi, että juuri seurakunta on vetänyt Olkkarille eniten ihmisiä. Ilmeisesti kynnys Olkkarilla on matalampi kuin juuri kunnostetussa kirkossa tai jo vähän aiemmin peruskorjatussa seurakuntatalossa.
Olkkari onkin Kylmäkoskella tällä hetkellä ainoa, joka tavalla neutraali kokoontumistila, jonne ilmeisesti hyvin moni ajattelee voivansa mennä vapaasti osallistumaan mitä erilaisimpiin tilaisuuksiin. Omintakeiseksi Kylmäkosken tilanteen tekee se, että tila ei ole kaupungin. Se pitää vuokrata, vaikka kaupungilla on samaan aikaan tyhjillään lukuisia kiinteistöjä. Akaan omat tilat kaipaavat remontteja ja ne on pantu myyntiin.
Kunnissa, kuten seurakunnissakin, on painetta päästä eroon tyhjentyneistä tai vähäisellä käytöllä olevista kiinteistöistä. Ylläpitokuluista halutaan luonnollisesti eroon. Samalla kuntalaisilta viedään tilat, joissa kokoontua yhteen ja harrastaa. Hiljalleen vastuu tiloista siirtyy aktiivisten kyläläisten kontolle, joilla on halu ja tahtoa pelastaa tiloja yhteiseen käyttöön.
Useammallakin kuntalaisella olisi luultavasti intoa tehdä asialle jotain, mutta kenellä on varaa hankkia kiinteistö. Ja jos onkin, riittävätkö varat ylläpitoon ja korjauksiin, joita etenkin iäkkäissä kiinteistöissä tulee eteen väistämättä.
Urjalassa kyläkouluja on jo hankittu yhteistuumin kyläläisten käyttöön. Aika näyttää, miten ne alkavat uudessa roolissa toimia.
Kylmäkoskella, missä kaupungin tilat on pikavauhtia tiivistetty aivan välttämättömiin, tarvitaan joka tapauksessa toimiva kokoontumistila, sillä tuskin kukaan kovin helposti alkaa avata oman kotinsa ovia harrastusryhmien käyttöön, vaikka se ehkä olisikin nostalgista paluuta vanhoihin aikoihin, jolloin kyläilykulttuuri oli voimissaan.

Minna Mäkelä
minna.makela@urjalansanomat.fi