Yleinen Urjalan Ylläpito

Hyvää syntymäpäivää, Suomi-neito!

Tähän aikaan joulukuuta 75 vuotta sitten Suomi oli ollut muutaman päivän talvisodassa Neuvostoliittoa vastaan. Suomalaisia kaatui 105 päivää kestäneen sodan aikana noin 27 000. Vastapuolen tappiot olivat huomattavasti suuremmat.

Talvisodan aikaa on muisteltu viime päivinä moneen otteeseen. Oli riipaisevaa nähdä, miten talvisodan veteraani pidätteli televisiolähetyksessä kyyneliään, kun häneltä aiheesta kyseltiin. Muisto rintamalle jääneistä tovereista on veteraaneille elävä ja kirkas.
Itsenäisyyspäivänä muistelu jatkuu, kun on juhlapuheiden aika. Juhlallisuuksia on kuuntelemassa enää noin 30 000 sotaveteraania. Heidän keski-ikänsä on 90 vuotta.
Urjalassa sotaveteraaniyhdistykseen kuuluu 16 veteraania. Urjalan 11 sotainvalidista osa kuuluu myös Urjalan sotaveteraaneihin. Puolisoita ja leskiä yhdistyksessä on 38.
Ensi vuonna vietetään yhdeksän yhdistyksen jäsenen 90-vuotispäivää. Veteraaneista vanhin on syntynyt vuonna 1917. Urjalan sotaveteraaneista kolmannes pärjää kotona, kolmannes asuu tuetusti ja kolmannes on laitoshoidossa.

Sotaa kokemattoman on täysin mahdotonta käsittää, millaista veteraanien elämä on aikanaan ollut. Sodasta on kirjoitettu hyllymetreittäin, ja sitä on yritetty kuvittaa elokuvissa. Mitkään erikoistehosteet eivät kuitenkaan voi luoda aitoa kuvaa. Monelle sodan kokeneelle taas on leimallista, että yli 70 vuoden takaisista ei mielellään puhuta.

Avartavia ovat tietokirjat, joissa valotetaan sota-aikaa eri näkökulmista. Viime vuonna Tieto-Finlandia -palkinnon voittanut, tutkija Ville Kivimäen teos Murtuneet mielet kertoo miehistä, jotka menettivät sodassa mielenterveytensä. Heitä oli noin 15 700. Määrä on huima. Se kertoo koruttomasti siitä, miten luonnotonta elämän on sodassa täytynyt olla. Tuhannet murtuivat järkyttävissä oloissa, joissa tuhannet haavoittuivat tai kaatuivat. Mutta tuhannet selvisivät myös kotiin aloittamaan elämänsä uudelleen alusta ja muokkaamaan Suomea, jota me vuorollamme nyt muokkaamme.
Oli kotimaata puolustaneen sotilaan kohtalo sodissa sitten mikä tahansa, jokainen heistä ansaitsee arvostusta ja kiitoksen.

Suomessa eletään tänään hiljaisella liekillä parempia taloudellisia aikoja odotellessa. Kaikilla ei mene ollenkaan hyvin. Meillä on kuitenkin vakaat olot ja rauha maassa, mistä kaikki suomalaiset myös omalta osaltaan ovat vastuussa.

Minna Mäkelä
minna.makela@urjalansanomat.fi