Yleinen Urjalan Ylläpito

Elinkeinotoimi hakee suuntia

Kaikella on aikansa, ja kehityksellä on monesti tapana kulkea aika ajoin taaksepäin. Seudullinen kehitysyhtiö on hoitanut Urjalankin asioita jo pian 20 vuotta, ja naapurikuntien vielä kauemmin. Nyt ainakin Akaa on jo tehnyt päätöksensä ja ottaa homman takaisin omiin käsiinsä.

Kaikella on aikansa, ja kehityksellä on monesti tapana kulkea aika ajoin taaksepäin. Seudullinen kehitysyhtiö on hoitanut Urjalankin asioita jo pian 20 vuotta, ja naapurikuntien vielä kauemmin. Nyt ainakin Akaa on jo tehnyt päätöksensä ja ottaa homman takaisin omiin käsiinsä.

Sama voi olla edessä myös Urjalassa. Jos yhteistyömallia naapurikuntien kanssa ei enää löydy, pitää asia hoitaa itse. Se sopii monille, jotka ovat epäilleet Vasken toiminnan tehokkuutta sekä ennen kaikkea muiden osakaskuntien suosimista.
Onhan Urjala sijainnillaan sekä omistusosuudellaan Vaskessa hieman huutolaispojan asemassa. Toisaalta Urjala on päässyt myös mukaan hankkeisiin, joista ei ole varsinaisesti maksanut, esimerkkinä yritystontteja markkinoinut SISU-projekti. Urjalalla ei kuitenkaan ole Vaskessa koskaan ollut vain meille korvamerkittyä yritysasiamiestä, jolloin panostusten jakautumisesta voidaan aina esittää spekulaatioita. Asetelma on kuitenkin sama kaikessa yhteistyössä, jossa itse ei ole alkuunpanijana ja veturina. Ja tätä pieni yritys, kunta, maakunta tai valtiokaan harvoin on.
Rakenteiden ravisteleminen voi välillä olla tervehdyttävää, ja ehkä omassa pitäjässä on koko ajan ollut tarve vain sille riittävän omaksi koetulle asiamiehelle. Parhaimmillaan hän tienaisi moninkertaisesti palkkansa hankkimalla hetkessä tyhjille tonteille yrittäjät, huonoimmillaan lamaa ja yritysten varovaisuutta ei nujertaisi tämä ihmeidentekijäkään.
Kuitenkin omassa organisaatiossa oleva, elinkeinotoimintaan keskittyvä tekijä voisi saada aikaan uudenlaista ajattelua ja esimerkiksi päättäjien ja yritysten lähentymistä. Samalla voisi syntyä jonkinlainen raami ja johtoajatus Urjalan elinkeinopolitiikkaan ja yrityselämän huomioimiseen poukkoilevassa päätöksenteossa. Nyt sellaista on vaikeaa löytää.
Jos kehitystä seutukunnalla yritetäänkin itse saada paremmalle tolalle, tuntuu valtiota edustava Pirkanmaan ely-keskus tekevän samalla suunnilleen kaiken voitavansa Urjalan kehityksen jarruttamiseksi. Samoihin aikoihin kun instanssi kiiruhti pistämään kapuloita rattaisiin yhtenäiskoulun rakentamiselle paheksumalla omalta osaltaan vanhan koulurakennuksen purkua, se myös päätti romuttaa ilmassa olleen vision uuden kauppakeskuksen saamisesta ysitien kanttiin.
Ely-keskuksen mukaan Savikon yritystontit ysitiestä eristävän harjun poistaminen olisi liikenteelle vaarallista, kun yritysalueelle näkyisi paremmin. Yrittäjä taas jostakin syystä ajattelee, että yritysten näkyminen autoilijoille olisi kaupankäynnin kannalta hyvä asia.
Viranomaistahojen päätöksiä lukiessa ei aina ole ihan varma mitä niistä pitäisi ajatella. Jos todella on niin, että palveluja tarjoavan yrityksen näkyminen autotielle on yksiselitteisen vaarallista, on lähes käsittämätöntä miten joku pystyy ajamaan edes Tampereelle tai tulemaan sieltä takaisin hengissä. Miksi yritykset pitäisi piilottaa vain Urjalassa?
Vuoden virallisen mielensäpahoittajan karvahatulle ei tarvitse miettiä pitkään kohdetta.

Olli Ristimäki
olli.ristimaki@urjalansanomat.fi