Yleinen (muokattu 27.10.2020) Urjalan Ylläpito

16 urjajalaista saa henkilökohtaista apua

Heli Mustonen

Ensi vuonna Pirkanmaan henkilökohtaisen avun yksikköön tulee jonkin verran muutoksia, sillä yksikölle siirtyy henkilökohtaisen avun ostopalvelu ja palvelusetelimallin ohjaus. Akaan ja Urjalan yhteinen perusturvalautakunta käsittelee asiaa lokakuun kokouksessaan.

Urjalassa henkilökohtaista apua saa alle 20 kuntalaista. Viime vuonna luku oli 16. Akaassa henkilökohtaista apua sai viime vuonna 63.

Akaan vammaispalvelujohtaja Marjut Takanen uskoo, että tulossa olevat muutokset eivät käytännössä näy avustettavalle henkilölle lainkaan.

– Kunnan sosiaalityöntekijä myöntää tai ei myönnä avustustunteja niin kuin tähänkin saakka.

– Jos lautakunta hyväksyy palvelusetelin käyttöönoton, sekin on vain yksi vaihtoehto ja vapaaehtoinen valinta. Ehkä se on asiakkaankin etu, jos pystyy valitsemaan eri vaihtoehtojen välillä. Eri asia sitten on, kuinka paljon palvelusetelin tarjoajia tulee.

Marjut Takanen sanoo, että jos avustettava valitsee työnantajamallin ja oma avustaja sairastuu, keskus pystyy etsimään sijaisen. Silloinkin Pirkanmaan yhteisestä yksiköstä on selvä hyöty.

– Jos asiakkaalla on paljon tunteja ja työhön kuuluu vuorotyötä, tarvitaan useampia avustajia rinkiin. Silloin avustajat saattavat myös vaihtua vuosilomien ja sairastumisten takia.

Takanen toteaa, että kokemukset Pirkanmaan henkilökohtaisen avun yksiköstä ovat muuttuneet koko ajan paremmiksi, mitä pitempään keskus on toiminut.

– Itse en ole saanut asiakkailta sellaista palautetta, että olisi ollut ongelmia. Mitä pidemmälle vuotta on edetty, sen jouhevammaksi yksikön toiminta on käynyt.

 

Lue lisää (hännät):

 

Tarvitsetko sinä henkilökohtaista apua?

Omaishoitajan jaksaminen on usein vaiettu tabu: ”Haluaisin välillä myös levätä”