Yleinen (muokattu 18.9.2020) Urjalan Ylläpito

Eläinten hyvinvointi on koko ajan parantunut

Sini Ovaskainen
Tänään vietetään Maailman eläinten päivää, joka käynnistää valtakunnallisen eläinten viikon. Teemaviikon viimeisenä päivänä 10.10. Urjalan eläinsuojeluyhdistys järjestää kirjastossa luentotilaisuuden, jossa valvontaeläinlääkäri Mari Porma kertoo eläinsuojeluilmoituksen tekemisestä ja eläinsuojelutarkastuksista.

Valvontaeläinlääkäri Mari Porman mielestä Suomessa eläinten hyvinvointiasiat ovat hyvällä tolalla verrattuna moniin ulkomaihin. Esimerkiksi sikatiloista lähes 100 % kuuluu kansalliseen sikaterveydenhuolto-ohjelmaan. Kuva: Heli Lehtelä

Sini Ovaskainen
Tänään vietetään Maailman eläinten päivää, joka käynnistää valtakunnallisen eläinten viikon. Teemaviikon viimeisenä päivänä 10.10. Urjalan eläinsuojeluyhdistys järjestää kirjastossa luentotilaisuuden, jossa valvontaeläinlääkäri Mari Porma kertoo eläinsuojeluilmoituksen tekemisestä ja eläinsuojelutarkastuksista.

Porman mukaan eläintenpitäjät ovat nykypäivänä hyvin valistuneita ja eläinten hyvinvointi on parantunut koko ajan. Aiheellisten ilmoitusten määrä on Porman kokemuksen mukaan pudonnut todella paljon. Kun hän seitsemän vuotta sitten aloitti valvontaeläinlääkärin työt Riihimäellä, aiheellisten ilmoitusten osuus oli 80 prosenttia ja aiheettomien 20 prosenttia. Nykyisin suhde on lähes päin vastoin.

Valtaosa tuotantoeläintiloista hoitaa Porman mukaan eläimensä hyvin, vähintään lainsäädännön minimivaatimusten mukaisesti. Huonojen tilojen määrä on aivan marginaalinen. Suomessa sikatiloista lähes 100 prosenttia ja nautatiloista suurin osa on eläinten terveydenhuolto-ohjelman piirissä, jossa tilat saavat säännöllisillä eläinlääkärikäynneillä neuvontaa ja tietoa.

– Tämä järjestelmämme on todella arvokas sekä elintarviketurvallisuuden että eläinten hyvinvoinnin kannalta. Suomessa asiat ovat tosi hyvin verrattuna moniin ulkomaihin. Suomalainen elintarvikeketju pellosta pöytään on kokonaisuudessaan niin turvallinen, että siitä voidaan olla ylpeitä.

Lue lisää 4.10. Urjalan Sanomista tai digilehdestä!